24.09.2020.

Digital Day with American partners

Ekipa Digital Den Hub inkubatora vrijedno radi na ostvarenju planova za izlazak na globalno tržište! Nedavno smo posjetili SAD, gdje smo imali priliku da razgovaramo sa predstavnicima uspješnih kompanija i inovatorima u Finiksu, Denveru, Portlandu i Njujorku, a kroz par mjeseci sa sobom vodimo prvu odabranu grupu domaćih startapova. U ovim naporima podršku nam pružaju State department kao i U.S. Embassy Podgorica.

Prva stanica naše ekspedicije bio je Finiks, Arizona, u sred pustinje, u dolini koju nazivaju i ”Valley of the Sun”.

 

 

Domaćin Digital Den Hub ekipi, pojačanoj za predstavnika Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, bio je  Arizona State University (najveći univerzitet u SAD sa preko 120.000 studenata) i njihove brojne agencije, institucije i privatne kompanije.

 

Na preko 15 sastanaka koje smo imali u prvih nekoliko dana, uspjeli smo da prenesemo našu viziju i namjeru da izgradimo ekonomsko-tehnološki most izmedju Crne Gore ali i našeg regiona i Sjedinjenih Američkih Država, prvenstveno kada su u pitanju inovativna industrija i IT.

 

 

Next stop - Denver, Colorado.

 

Druga stanica na našoj US turneji je Denver, glavni grad države Kolorado, poznatiji kao “Mile high city”. Domaćin našoj delegaciji je bila kancelarija za ekonomski razvoj grada. I tamo smo, nakon Finiksa, iskusili nevjerovatno gostoprimstvo. 

 

Upravo u Denveru smo napravili prve i najvažnije korake za budućnost crnogorske startup zajednice. Naime, naša ekipa je imala preko desetak sastanaka u dva dana sa dva Univerziteta, inkubatorima, VC udruženjima, angel investorima ali i velikim kompanijama kao što je Amazon (zapošljava preko 12.000 samo u Koloradu).

 

Dogovorili smo i konkretne stvari - da naša odabrana grupa startapova iz Digital Den Hub ima posebnu prezentaciju i pitching takmičenje u Denveru ispred investitora, VC fondova i predstavnika velikih US kompanija.

 

Takođe smo dogovorili i mentorsku podršku kao i pomoć grada kroz olakšice za otvaranje kompanija u Koloradu i skaliranje na lokalno ali i Američko tržište.

 

U Crnu Goru donosimo i Memorandum o razumijevanju sa kancelarijom gradonačenika Denvera, kao i obećanje da će njihova delegacija naredne godine posjetiti Crnu Goru.

 

 

“Apsolutno je moguće da naše kompanije i startapovi funkcionišu i rade na ovom tržištu. Potreban je dobar plan, networking i adekvatan proizvodi. Mi smo napravili prvi korak u tom pravcu i imamo plan da nastavimo i uključimo što više kompanija iz Crne Gore ali i regiona. Kao što sam i najavio, Amplitudo paralelno otvara svoje predstavništvo ovdje i već imamo prve klijente sa kojima kreće saradnja.” - Nenad Novović

 

Naša sljedeća stanica je na istočnoj obali - Portland, Main.

 

Država Maine se nalazi na krajnjem sjeveroistoku SAD, odmah uz granicu sa Kanadom. Od decembra 2006. Crna Gora je partner ove savezne države, prvenstveno kroz saradnju sa njihovom nacionalnom gardom.

 

U par dana smo upoznali njihov inovativni ekosistem, posjetili University of Maine, inkubator, co-working space, nekoliko kompanija, gdje smo dogovorili da se jedan startap koga razvijaju talentovani klinci sa Univerziteta registruje u Crnu Goru uz pomoć i podršku Digital Den Hub i Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis.

 

Takođe smo otvorili i vrata našim Univerzitetima za saradnju kao i studentima za razmjenu.

 

 

Našu dvonedjeljnu turneju po SAD završili smo u NYC, koji se pokazao kao pravi izbor za kraj.

Upoznali smo ozbiljne VC investitore koji su sada zaintresovani za priču o crnogorskom inovativnom ekosistemu, popunili advisory bord Digital Den Hub sjajnim profesionalcima koji su spremni da mentorišu i pomognu našim mladim talentima.

 

Za par mjeseci se vraćamo nazad sa prvom grupom startapova!

 

Šta ovo znači za Crnu Goru i naše startapove?

 

Naš primarni cilj je da naučimo što više, napravimo direktne konekcije i povežemo ljude, te pomognemo našim inovatorima da skaliraju svoje ideje i kompanije na ovom ogromnom tržištu, a onda da se u drugoj polovini januara sa odabranom grupom startapova iz našeg portfolija vratimo u Finiks.

 

Da naše kompanije i startapovi funkcionišu i imaju budućnost na inostranom tržištu, dokazuje i prošlogodišnji vicešampion BoostMeUp programa - Flourish App.

 

Naime, Flourish je bio drugoplasirani tim na prošlogodišnjem finalnom događaju BoostMeUp programa - Montenegro Pitching Competition. Nakon uspješne osmomjesečne avanture sa domaćim i stranim mentorima, nastavili su da razvijaju svoj startap kroz Digital Den Hub, da bi ove godine predstavljali Crnu Goru na jednoj od najvećih tehnoloških konferencija na svijetu - Web Summit u Lisabonu.

 

I tu nije kraj.

 

Upravo će ova sjajna ekipa biti dio prve grupe startapova koji će predstavljati svoju biznis ideju u SAD početkom naredne godine.

Kako bismo skratili put našim startapovima od ideje do međunarodnih investitora, Digital Den je ove godine i zvanično postao sponzor BoostMeUp programa predakceleracije, u okviru kog smo obezbijedili specijalnu nagradu za najbolje ideje – put i boravak u SAD, kao i mogućnost pitchovanja pred VC fondovima.

 

Prijavite se i iskoristite sjajnu priliku da vi i vaš tim budete dio sljedeće Digital Den US turneje!

 

Rok za prijave je otvoren do 10. novembra - www.boostmeup.me

 

 

More news

24.09.2020.
Digital Den as a partner in a unique esports and music event

Meeting of the Minister of Economic Development Jakov Milatovic, representatives of Digital Den Hub, Amplitudo, IBM, U.S. Embassy in Montenegro and a dele...

Read more
24.09.2020.
Digital Den presented the program to the Ministry of Economic Development

At the meeting with Minister of Economic Development Jakov Milatovic, representatives of Digital Den Hub Darko Ivanovic and Nenad Novovic outlined digital...

Read more
24.09.2020.
BoostMeUp - We launch startups into business orbit

The BoostMeUp pre-accelerator program organized by IPC Tehnopolis, Science and Technology Park of Montenegro and Amplitudo is key support for the develop...

Read more
24.09.2020.
Selected teams passed the first validation of ideas

Unforeseen circumstances and the situation with the coronavirus slowed down but did not completely stop all activities. Although IPC Tehnopolis, Amplitudo, and the Scienc...

Read more
24.09.2020.
Eight new innovative business ideas one step closer to the global market

IPC Tehnopolis, the company Amplitudo and the Science and Technology Park of Montenegro, with the support of the Ministry of Science, are developing eigh...

Read more

Contact us

Visit us, send us a message or give us a call :)

Location Boulevard of St. Petar Cetinjski 56